با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی ، صنعت جوشکاری نیز دستخوش تغییرات زیادی گردیده و امروز به صنعتی کلیدی و غیر قابل انکار در میان سایر صنایع تبدیل شده است . به جرات می توان گفت که تمام صنایع کوچک و بزرگ ، به طور مستقیم یا غیر مستقم با این صنعت در ارتباط و به آن وابسته هستند . ناگفته پیداست که داشتن اطلاعات کافی در زمینه این علم ، کمک شایان توجهی به صاحبان صنایع در امر افزایش بهره وری و کاهش هزینه ها و حرکت به سوی دنیای مدرن می کند . در دنیای صنعتی و پیشرفته امروز که قرن سرعت نامیده می شود تا کاربر ، علاوه بر فراگیری سریع مطالب ، توجیهات علمی و مسائل تکنیکی مورد مصرف خود را نیز دانسته و برخوردی با داشته باشد .
مقاله که تحت عنوان تنش گیری ارتعاشی در مبحث صنعت جوشکاری در اختیار دارید ،حاصل مطالعه و تحقیق در زمینه این فرایند و استفاده از منابع علمی داخلی و خارجی می باشد که طی آن ، موضوعات مهم و اساسی فرایند تنش گیری ارتعاشی مورد بحث و بررسی دقیق و علمی قرار گرفته است. که در روزهای آینده بطور کامل در اختیار شما عزیز و مخاطب سایت آهن بین گذاشته میشود.
تنشهاي پسماند بوجود آمده در مراحل و عمليات هاي مختلف ساخت سبب افزايش سطح تنش در قطعات در حين کار در صنعت جوشکاری و حساس تر شدن قطعات و ايجاد ترک مي شوند. ايجاد اعوجاج در فريم ها و پايه هاي ماشين ها و ناپايداري ابعاد نيز از اثرات نامطلوب تنش هاي پسماند هستند. سرد شدن غير يکنواخت قطعات در هنگام جوشکاری باعث مي شود که شکل و ابعاد قطعه تغيير کند.
برای مشاهده قیمت آهن کلیک کنید.
برای مشاهده قیمت تیرآهن کلیک کنید.
برای مشاهده قیمت میلگرد کلیک کنید.
برای مشاهده قیمت لوله کلیک کنید.
معمولا درصد كمي كاهش تنش هاي پسماند براي رسيدن به پايداري مطلوب کافي است.
براي آنكه قطعات بتوانند بارهاي متناوب را به خوبي تحمل کنند سطح تنش هاي پسماند مي بايست تقريبا صفر شود. تنش زدايي با استفاده از تغيير شکل پلاستيک؛ مي توان در دماي اتاق با استفاده از اعمال تنش خارجي در ناحيه اي که تنش پسماند به وجود آمده است رسيد. مقدار اين تنش اعمالي بايد چنان باشد که جمع جبري تنش ها پیشگفتار صنعت جوشکاری از تنش تسليم ماده تشکيل دهنده قطعه در دماي اتاق بيشتر باشد. پس از حذف تنش هاي خارجي سطح تنش هاي پسماند کاهش مي يابد. مکانيزمی که شرح داده شد اساس کار روش تنش زدايي ارتعاشي است.
برای مشاهده قیمت ورق کلیک کنید.
برای مشاهده قیمت ورق سیاه کلیک کنید.
برای مشاهده قیمت ورق گالوانیزه کلیک کنید.
تنشهاي پسمانده از بارگذاري خارجي نبوده و در حالت خود تعادلي ميباشند. يعني مجموع نيروها و ممانهاي ناشي از اينگونه تنشها در جسم برابر صفر ميباشد. به طور خلاصه ميتوان عوامل زير را به عنوان مهمترين عوامل در تشكيل تنشهاي پسمانده جوش نام برد :
نوع و ميزان تغيير شكلهاي جوش ناشي از تنشهاي پسمانده به عوامل متعددي بستگي دارد كه اهم آنها عبارت است از: جنس و هندسة قطعه، شكل و موقعيت اتصال، انرژي جوش روشهاي كاهش تنشها و كرنشهاي پسماند جوشي: ميتوان تنش ها و كرنشهاي پسماند را به طرق مختلف از قبيل عمليات حرارتي در مبحث صنعت جوشکاری پس از جوشكاري (PWHT)، عمليات مكانيكي و بعضاً جوشكاري و پيشگرم كاهش داد يا به طور مؤثر از بين برد.
در عمليات مكانيكي تنش گيري ، معمولاً سازه موردنظر را با باري بزرگتر از بار طراحي شده آن (ولي كمتر از بار بحراني) تحت بارگذاري قرار ميدهند تا تنش هاي پسماند از طريق ايجاد كرنشهاي پلاستيكي استحاله شود. پيشگرم در عمليات حرارتي عمدتاً به خاطر جلوگيري از ترك سرد بوده و معمولاً بين دماي محيط تاC˚ ۲۲۵ صورت ميگيرد. يك روش بسيار علمي جهت كاهش تنشهاي پسماند جوشي استفاده از روشهاي جلوگيري از ايجاد تنشهاي پسماند جوشي ميباشد كه با توجه به شرايط جوشكاري و نوع طرح اتصال در جداول استاندارد نوع تكنيكهاي كاربردي و مقادير مربوط به آن تعيين شده است.
۱-پايان جوشكاري قبل از تقاطع خط جوشها.
۲- استفاده از طرح اتصالهاي متفاوت با توجه به هندسه قطعه كار.
۳- استفاده از پيش نشاندن قطعات به منظور كاهش انقباض عرضي، پيچش زاويهاي، خمش و كمانش .
۴-استفاده از تكنيكهاي جوشكاري پيشبرد براي جوشكاريهاي طولاني
۵- رعايت ترتيب جوشكاري در ورق ها مطابق استاندارد.
نویسنده مطلب آهن بین